Negen maanden zwanger, jullie kind is geboren en dan zitten jullie op een roze wolk. Geweldig! Naast het geluk van de geboorte van je kind kan het (weer) even wennen zijn aan je rol als ouder. Hoe gaan jullie daarmee om? Hoe verdeel je de taken en hoe bepaal je samen de opvoeding? De cursus OuderTeam.nu bereidt je voor op het ouderschap. Zo staan jullie straks niet voor verrassingen.

  Wat verandert er straks met de baby erbij?

  Hoe vormen jullie samen een goed team?

  Een baby op komst. En dan?

  In vier bijeenkomsten met andere ouders (twee vóór en twee ná de bevalling) en een digitaal programma werken jullie aan een goede samenwerkingsrelatie.

  Tijdens de bijeenkomsten ligt de nadruk op jullie samenwerking als ouders rondom de geboorte van het kind.

  In het digitale programma bekijken jullie filmpjes, doen oefeningen en krijgen informatie over ouderschap en jonge kinderen. Het helpt jullie na te denken over wat jullie belangrijk vinden in de opvoeding. Dit is de basis voor sterk ouderschap en kunnen jullie elkaar als ouders beter steunen.

  Binnen de cursus staan de 3 G’s centraal: Gevoelens, Gedachten, Gesprek. Deze 3 G’s vormen een rode draad door de lessen heen

  Voor wie?

  Jullie:

  • zijn 32 weken zwanger op de startdatum van de cursus
  • willen je voorbereiden op de eerste fase na de geboorte
  • vinden het leuk om andere (bijna-) ouders te ontmoeten
  • willen straks naast ouders ook nog steeds 'gewoon jezelf' en partners zijn.

  Waarom is het OuderTeam.nu (aanstaande) ouders ontwikkeld en wat levert het op?

  Onderzoek laat zien dat ouders vlak na de geboorte van een kind tijdelijk (en soms blijvend) minder tevreden zijn over hun relatie, en dat de kwaliteit van de relatie afneemt. De relatie komt onder druk te staan, onder andere door onzekerheid, minder tijd voor elkaar en spanning over de taakverdeling. Maar ook door slaapgebrek en minder energie. De komst van een kind zorgt ervoor dat er vaak niet zoveel tijd overblijft voor de relatie van ouders. Even uit eten of iets anders leuks doen samen kan niet meer zo makkelijk als voorheen.

  Stellen die deelnamen, kregen onder andere het gevoel beter te kunnen samenwerken en konden elkaar beter steunen in de nieuwe rol als vader of moeder. Ze vonden het fijn met elkaar te bespreken wat ze van elkaar konden verwachten. Ook zagen de onderzoekers dat de kinderen baat hadden bij het programma. Hun slaapgedrag verbeterde, de sociale vaardigheden waren beter ontwikkeld en ze lieten minder gedragsproblemen zien.

  Onderzoek naar wat (aanstaande) ouders willen

  Bij OuderTeam.nu hoort een onderzoek van de Hogeschool Leiden. Daarvoor beantwoorden jullie drie momenten een vragenlijst in: tijdens de zwangerschap, als jullie kind zes en twaalf maanden oud is. We zoeken ook een aantal ouders die willen meewerken aan een interview op deze momenten.

  Waarom het onderzoek?

  De verzamelde gegevens leveren waardevolle informatie op over wat het voor aanstaande ouders betekent om een kind te krijgen. Hiermee kunnen professionals nog beter inspelen op de behoefte van aanstaande ouders.

  Zijn jullie aanstaande ouders die een gratis voorbereidende cursus wel zien zitten? Meld je dan aan! Het is een gratis cursus, we vragen alleen dat jullie meewerken aan het onderzoek.

  Teamgevoel

  "Dan verwacht je samen een kind. Fantastisch! Maar gaat straks nou alles veranderen? Of blijven de meeste dingen wel ongeveer hetzelfde? Hoe kunnen we elkaar het beste helpen? Dat waren wel vragen die ik had. Met OuderTeam.nu hadden we het daar over. We hebben ook veel gelachen. En weet je, we voelden ons er ook echt een team door."

  - Jeffrey, vader van baby Tess, deed mee aan het OuderTeam.nu

  Bijeenkomsten:

  Aantal: 4 bijeenkomsten van 2 uur en een digitaal programma

  Datums: 

  Prenatale bijeenkomsten

   

  Kosten: geen

  Telefoonnummer:

  088-3686890
  maandag t/m donderdag van 08.30 tot 12.30 uur

  E-mailadres:

  Mail ons >

  U kunt hier het aanmeldformulier downloaden